dijous, 24 de febrer del 2011

COLTAN, EL CRIM DEL MÒBIL

El danès Frank Poulsen ha estat investigant l'origen del mineral coltan que es fa servir per construir mòbils.
Aquest mineral s'extreu d'unes mines que hi ha al Congo. L'extracció la fan moltes persones (entre d'elles nens) a uns 100 metres de profunditat, 45 graus, una humitat asfixiant i el risc d'enfonsament diari. Per sortir de la mina s'ha de pagar un impost al grup armat que hi ha fora, així com també han de pagar el cost de menjar i el lloc on dormen (en condicions inapropiades). Moltes vegades el que guanyen i el que paguen és el mateix. Molts, per guanyar més diners, es queden una setmana a l'interior per intentar treure el màxim de mineral, el que fa que es posin malalts o morin ensorrats.
Quan surten de la mina els que porten el mineral caminen uns 90 kilòmetres durant dos dies carregant fins a 50 quilos. Tot això arriba a Ruanda, passa a Malàsia, es fa servir a la Xina i després arriba als països occidentals (un dels quals és Espanya) per gaudir d'aquesta tecnologia.
Redacció: Laura
Font: El Periódico
Data: 20/2/11

1 comentari:

Anònim ha dit...

És molt curios això de que quan és fa un móbil algú agi de morir(bueno que casi sempre agui de morir) i molt, molt trist i sobretot molt important.

Mia
La Mola